[ Pobierz całość w formacie PDF ]

to należy pogryzać skórkę cytryny lub pomarańczy. Przed snem każdego dnia kuracji
koniecznie trzeba wypić napar z ziół przeczyszczających. Jest to niezbęd ne dla wydalenia z
jelita grubego zalegających tam toksyn. W czwartym i piątym dniu pić sok z jabłek i marchwi
lub mieszanki soków. Jeść tylko warzywa i owoce. Szóstego dnia można dietę urozmaicić
(kasza, jajka, ryba).
Po przeprowadzeniu oczyszczania (deto ksykacji) należy zmienić trochę nawyki
żywieniowe. Przynajmniej na 2 -3 miesiące należy wyłączyć z jadłospisu produkty,
zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, wszystkie przetwory
konserwowane, szczególnie te, które zawierają ocet. Trzeb a ograniczyć spożycie tłustego i
smażonego pokarmu. W bardzo małych ilościach można jeść masło, ser, rybę, jajka, mięso.
Najlepiej zupełnie zrezygnować z mleka. Z nabiału można spożywać biały tłusty ser (nie
więcej niż 50 g dziennie) oraz zsiadłe mleko (ni e więcej niż l szklankę dziennie). Podstawę
pożywienia powinny stanowić sałatki, kasze, warzywa, owoce oraz ich świeżo wyciśnięte
soki. Odżywiać się należy zgodnie ze schematem łączenia produktów. Różne schematy
odżywiania opisałem dokładnie w poprzedniej książce na str. 114, 115. Dla tych, którzy nie
znają książki  Jak żyć długo i zdrowo podaję uproszczony wariant łączenia produktów.
Mamy przed sobą do wykonania bardzo trudne i ważne zadanie. Po pierwsze, powinni
Państwo pozostać przy zwyczajnym, powszedn im dla siebie zestawie pokarmowym, by
organizm nie odczuwał niedoboru lub nadmiaru jakiejś substancji. I po drugie, produkty
żywnościowe należy stosować w takim doborze, żeby były one trawione prawie
równocześnie. To wyklucza przedostawanie się do jelit ni estrawionych resztek i eliminuje
wszystkie przykre skutki nierozumnego odżywiania. Najprostsza metoda zdrowego
odżywiania, która pozwala osiągnąć wspaniałe rezultaty na drodze do uzdrowienia organizmu
została opracowana na przestrzeni tysiącleci - to bezcenny dar naszych przodków. Polega ona
na tym, że pewne produkty żywnościowe powinny być spożywane oddzielnie.
Chodzi o to, że białko jest trawione w żołądku 2 - 4 godziny, a węglowodany - 20 - 40
minut. Podczas jedzenia spożywamy znacznie więcej węglowodanó w niż białka, więc w
ogólnej masie strawionych węglowodanów do dwunastnicy przenikają i kawałki białka, które
nie zdążyły jeszcze zostać strawione. A do tego nie wolno dopuszczać.
Węglowodany są trawione przez enzym zasadowy, a białko -kwaśny. W żołądku kwas
i zasada neutralizują się nawzajem i organizm musi wydzielać dodatkowe ilości kwaśnego
enzymu, żeby strawić białko. Najprostszy przykład: zwyczajny nasz posiłek, podczas którego
organizm jest zmuszony wydzielać 20 - 25 razy więcej enzymu kwaśnego tylko po to, żeby
strawić 100 gramów mięsa, przy czym cała masa zjedzonego pieczywa i dodatków pozostaje
nie strawiona.
Do pokarmów białkowych zalicza się: mięso, ryby, jaja, rosoły, bakłażany, fasolę,
bób, orzechy, ziarna słonecznika. Do węglowodanów należą: pi eczywo, kasze, ziemniaki,
cukier, miód. Jednoczesne spożywanie białka i węglowodanów jest niebezpieczne dla życia,
ponieważ stwarza sytuację przeciążenia w procesie trawienia i prowadzi do niepotrzebnego
nadmiernego zużycia biochemicznej energii żołądka i jelit.
Natomiast białko i węglowodany można w dowolnych ilościach mieszać z tłuszczem i
tak zwanymi  żywymi produktami , których długą listę tworzą owoce i warzywa (oprócz
ziemniaków), zielenina, suszone owoce, jagody, soki. Dla zilustrowania przedstawiam
poniżej bardzo prostą i wygodną tabelkę.
Tabela 2
TAUSZCZE I PROD.
BIAAKO WGLOWODANY
"%7Å‚YWE"
mięso, ryby, jaja, rosoły, smalec, masło, oleje, margaryny i in. zielenina,
bakłażany, fasola, bób, pieczywo, kasze, ziemniaki, owoce, owoce suszone,
orzechy, ziarna słonecznika cukier, miód warzywa (oprócz
ziemniaków), soki, jagody,
arbuzy, wino wytrawne
Jeśli zasłonicie Państwo lewą część tabelki, to otrzymacie listę artykułów
spożywczych, które można mieszać ze sobą w dowolnych proporcjach spożywając pokarm
węglowodanowy. Natomiast jeśli zakryjecie prawą część tabelki, to otrzymacie listę
artykułów białkowych. Przerwa między spożywaniem jednego i drugiego rodzaju pokarmu
powinna być nie mniejsza niż dwie godziny.
Zrozumiałe jest, że na początku taki podział wydaje się trochę trudny do [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • qus.htw.pl